Salam to all,
Harini nak bercerita lagi mengenai product of the Month iaitu Meal Shakes... Ramai dikalangan rakyat Malaysia yang mengalami obesiti dan mencari jalan untuk menguruskan badan. Tetapi terlalu gemuk boleh diatasi dengan mengawal diet...tapi bagaimana pula mereka yang menghadapi masalah yang terlalu kurus?? baik kanak2 ataupon orang dewasa.. ramai yang memberi cadangan supaya makanlaa banyak2 dan ambillah gizi yang seimbang...tapi hakikatnya dah nama 'kurang selera/nafsu makan' macam mana tu??
Jom baca perkongsian Mommy Lyna apa punca selera makan merudum??
______________________________________________
Sebagai ibu pastinya risau bila anak tiada selera makan. Lebih-lebih lagi anak yang sedang membesar dan mengalami pertumbuhan berat badan yang tidak memberangsangkan.
Sebenarnya bukan dari segi berat badan saja yang ibu kena risaukan, yang lebih penting ialah perkembangan tubuhnya secara holistik, termasuklah kecekapan-kecekapan seperti refleks, berfikir, bercakap, bersosial dan sebagainya.
Apakah yang menyebabkan anak tiada selera makan?
Menurut kajian, selera makan berkait dengan kekurangan beberapa vitamin dan mineral di dalam tubuh (hakikatnya, tubuh tidak dapat membina vitamin sendiri, perlu diambil dari sumber makanan). Vitamin C dan vitamin B9 (atau juga dikenali sebagai vtamin F atau asid folik). Kekurangan asid folik berkait rapat dengan selera makan yang merudum. Kekurangan zinc juga boleh menyebabkan selera makan menurun.
tingkat selera
Vitamin B9 atau asid folik boleh didapati dalam makanan berikut:
asid folik
Sumber vitamin C pula:
vitamin c
Manakala sumber zinc:
zinc
Tapi, bagaimana nak beri anak makan semua tu kalau dia pun tak selera nak makan?
Jawapannya ada dalam canister ini, insya-Allah, sebagai usaha kita nak membantu anak-anak ni mendapatkan khasiat harian yang diperlukan.
mealshake
Mealshake terdiri dari multivitamin, multimineral serta protein soya yang membekalkan keperluan nutrisi harian khasnya buat kanak-kanak. Membantu meningkatkan selera makan, menguatkan imuniti tubuh, menyelesaikan masalah sembelit dan pelbagai lagi berkaitan dengan kesihatan optimum. Yang pastinya, ia dibuat dari bahan semulajadi, tiada bahan perangsang dan tiada kesan sampingan.
Bantulah anak-anak kita dengan memberikannya nutrisi yang baik dan mencukupi untuk perkebangan optimum. Lebih-lebih lagi jika anak terbiasa dengan makanan ringan, mereka pasti kehilangan banyak peluang untuk mendapatkan makanan berkhasiat untuk tubuh mereka.

______________________________________________________________

Kemungkinan juga ada faktor lain yang mempengaruhi selera makan anak2, mungkin anak-anak perlukan perhatian yang lebih daripada ibubapa, persekitaran yang membangkitkan selera anak2 juga memainkan peranan yang penting...


Untuk orang dewasa pula boleh klik di sini untuk mendapatkan tips amalan fizikal bagi menambahkan selera makan anda.=) Jika anda ingin bertanya atau ada sebarang kemusykilan jgn teragak-agak untuk emelkan ke zunaidah.matdaud@gmail.com atau sms @ 013-3993520 utk mendapatkan Harga ISTIMEWA....